Hoe verwijder je behang?

Als je een nieuwe look voor je huis wilt, is het verwijderen van oud behang een goede eerste stap. Het is echter geen gemakkelijke taak. Het kan een rommelig, tijdrovend en vermoeiend proces zijn. In dit artikel leer je hoe je behang kunt verwijderen en welke tools en methoden je hiervoor kunt gebruiken.

Waarom behang verwijderen?

Behang kan op den duur oud en verouderd worden en verliest daarmee zijn aantrekkingskracht. Het kan ook beschadigd raken door vocht of door normale slijtage. Wanneer je een nieuwe look wilt creëren voor je huis, is het verwijderen van oud behang een noodzakelijke stap. Het is echter belangrijk om dit op de juiste manier te doen om beschadiging aan de muur te voorkomen.

Tools die je nodig hebt

 • Behangperforator
 • Behangafstomer of verfstripper
 • Plamuurmes
 • Emmer
 • Warm water
 • Behangverwijderaar
 • Schraper
 • Ladder

Methoden om behang te verwijderen

Methode 1: Behangafstomer of verfstripper

 1. Vul de tank van de behangafstomer of verfstripper met water en wacht tot het apparaat opgewarmd is.
 2. Plaats de stoomplaat tegen het behang en laat het een paar minuten weken.
 3. Schraap het behang voorzichtig weg met behulp van het plamuurmes.

Methode 2: Warm water en behangverwijderaar

 1. Gebruik de behangperforator om kleine gaatjes in het behang te maken.
 2. Meng warm water en behangverwijderaar in een emmer volgens de instructies op de verpakking.
 3. Breng het mengsel aan op het behang met behulp van een spons of roller en laat het enkele minuten intrekken.
 4. Schraap het behang voorzichtig weg met behulp van het plamuurmes.

Methode 3: Combinatie van beide methoden

 1. Volg stap 1 en 2 van methode 1.
 2. Breng het mengsel van warm water en behangverwijderaar aan op het behang met behulp van een spons of roller en laat het enkele minuten intrekken.
 3. Schraap het behang voorzichtig weg met behulp van het plamuurmes.

Tips voor het verwijderen van behang

 • Werk van boven naar beneden.
 • Verwijder zo veel mogelijk behang voordat je opnieuw gaat weken.
 • Verwijder eventuele resten van behanglijm met behulp van een schraper of plamuurmes.

Conclusie

Het verwijderen van behang kan een uitdagende taak zijn, maar het kan gemakkelijker worden gemaakt met de juiste tools en methoden. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de muur niet te beschadigen tijdens het proces. Volg deze stappen en tips om oud behang snel en gemakkelijk te verwijderen en creëer een nieuwe look voor je huis.

Veelgestelde vragen

 1. Moet ik alle oude behanglagen verwijderen voordat ik nieuw behang aanbreng? Het is sterk aanbevolen om alle oude behanglagen te verwijderen voordat je nieuw behang aanbrengt. Dit zorgt voor een glad oppervlak en voorkomt dat het nieuwe behang loslaat.
 2. Kan ik een verfstripper gebruiken om behang te verwijderen? Ja, een verfstripper kan worden gebruikt om behang te verwijderen. Volg de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat je voorzichtig bent om schade aan de muur te voorkomen.
 3. Wat moet ik doen als er resten van behanglijm op de muur achterblijven? Gebruik een schraper of plamuurmes om eventuele resten van behanglijm voorzichtig te verwijderen. Gebruik warm water en zeep om de muur schoon te maken.
 4. Kan ik behangverwijderaar gebruiken op geverfde muren? Het gebruik van behangverwijderaar op geverfde muren kan de verf beschadigen. Het is beter om een verfstripper te gebruiken of warm water en zeep om het behang te verwijderen.
 5. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik de muur niet beschadig tijdens het verwijderen van behang? Werk voorzichtig en gebruik de juiste tools en methoden om de muur niet te beschadigen tijdens het verwijderen van behang. Wees geduldig en laat het water of de stoom zijn werk doen voordat je begint met het verwijderen van het behang.
Scroll to Top