Schimmelsporen op de muur? Kom in actie!

Schimmel in huis is vervelend. Het ziet er niet alleen lelijk uit, het kan bovendien zorgen voor gezondheidsproblemen aan de luchtwegen. De meeste schimmels in huis herken je als onregelmatige zwarte vlekken op de wand, of in kieren van een raamkozijn of de douche. Naast zwarte schimmels zijn er witte, groene, roze en gele schimmels mogelijk. Schimmels hebben altijd vocht nodig om te ontwikkelen en te groeien. Condensvorming in bijvoorbeeld een badkamer, vochtdoorslag van de buitenmuur en vocht op de muren door onvoldoende ventilatie zijn de grootste oorzaken voor het ontstaan van schimmel. Als je slaapt, verliest je lichaam tijdens de nacht ongeveer een liter vocht. Ventileer je de slaapkamer onvoldoende, dan kan hier schimmel ontstaan, vooral in de omgeving van onbereikbare hoeken achter een meubel. Lees hier meer over hoe je muur schimmel het beste verwijderd en voorkomt dat de schimmel in huis terugkeert.

Hoe muur schimmel verwijderen

Heb je last van schimmel in huis, dan kun je op verschillende manieren deze muur schimmel verwijderen. De bekendste manier is een schimmelverwijderaar, die je in een handige bus met een sproeikop in de supermarkt of bouwmarkt koopt. Besproei de ruime omgeving van de schimmelplekken met de verwijderaar en laat dit volgens voorschrift intrekken. Maak de plek hierna schoon met een licht vochtige doek. Omdat deze middelen vaak chloor bevatten en hierdoor irritatie aan je ogen veroorzaken, moet je de ruimte tijden de behandeling goed ventileren. Kleine plekjes kun je eenvoudig behandelen met schoonmaakmiddelen zoals azijn, chloor of soda. Verwijder de schimmel nooit met en droge doek. Dit zorgt er namelijk voor extra verspreiding van de schimmelsporen, waardoor schimmel op een ander plek opduikt. Komt de schimmel ondanks alle pogingen toch steeds terug, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf.

Schimmels in huis voorkomen

 

Voorkomen is altijd beter dan achteraf behandelen. Schimmels ontstaan bijna altijd op een warme en vochtige plaats, met weinig of geen luchtstroming. Voorkom je binnenshuis deze omstandigheden, dan krijgen schimmels geen kans om zich te ontwikkelen. Het voorkomen van schimmels begint met een goede ventilatie. Ventilatie zorgt dat er geen vocht, waar schimmels juist van houden, op de muren ontstaat. Vocht in een ruimte, zoals een douche zonder ramen, is goed te bestrijden met mechanische ventilatie. In ruimtes zoals vochtige kelders werken vochtvreters effectief. Buitenmuren van een woning mogen geen vocht doorlaten. Is dit wel het geval, impregneer dan de buitenmuur en gebruik vochtwerende verf voor de binnenmuur van de woning.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top